GOD ENERGI
I VEGGENE

Sommerros hjem på Frogner oppstod som administrasjonsbygningen for Oslo Lysverker, selskapet som gjorde hovedstaden elektrisk. 

Christiania Elektricitetsværk – forløperen til Oslo Lysverker – ble etablert i 1892, samme året som de første elektriske gatelampene ble tent i Oslo sentrum. Morgenbladet og Aftenbladet skildrer begge folkemengdens «begeistrede utrop» da det nye lyset spredte seg i Karl Johans gate. Det var en stor begivenhet.

«Dagningen var kommet. Menneskene stod foran lystiden og stråletiden,» siteres professor Wilhelm Keilhaus poetisk i boken Oslo elektrisitetsverk 1892–1952.

Ny energi, nytt kontorbygg

Sammen med Christiania Gasværk var elektrisitetsverket viktig for utviklingen av den moderne storbyen. I 1913 ble det vedtatt at et stort hovedkontor for begge aktører skulle bygges i Sommerrogata på Frogner. Arkitektene Bjercke & Eliassen vant konkurransen om å tegne det nye administrasjonsbygget i 1917, og elektrisitetsverkets egne ingeniøravdelinger var konsulenter for bygningskonstruksjonene og de elektriske installasjonene. 

I løpet av byggeprosessen ble selskapene slått sammen til Kristiania Gas- og Elektricitetsverker, som i 1930 fikk navnet Oslo Lysverker. Året etter sto det nye kontorbygget ferdig til en prislapp på 6,8 millioner kroner.

«Det blåste en temmelig frisk kuling gjennom dagspressen omkring de dager da administrasjonbygningen var ferdig, særlig på grunn av dens kostende, men én ting var en enig om: bygningen var blitt en pryd for strøket,» heter det i boken Oslo Lysverker 1892–1942

vi skal gi energi
til byen

På Sommerro kan du spise frokost i brasseriet hver dag, og få kaffen servert slik vi vet at du liker den best. Ta en oppkvikkende svømmetur i nyrestaurerte Vestkantbadet og nyte godt av vår splitter nye velvære- og treningsavdeling og invitere til jobbmøter, lunsjer eller helaftens middager i en av våre mange kafeer, barer og restauranter.

KULTUR

Med et rikt program av konserter og arrangementer byr vi på kulturelt påfyll, inspirasjon og kunnskap året gjennom – fra høytlesning og vinsmaking i Biblioteket til filmkvelder i Kinoen og konserter med morgendagens stjerner på Lysverker Scene. Alle våre saler, scener og møterom er tilgjengelig for privat utleie, perfekt for brylluper, intime selskaper eller idéverksted med jobben. 

Arkitektur

Huset Sommerro er et aldri så lite klenodium på Frogner. Oslo Lysverkers funksjonalistiske art deco-bygg fra 1931 er tegnet av anerkjente Bjercke & Eliassen, med utsmykninger av billedkunstner Per Krohg og skulptør Asbjørg Borgfelt. Originale detaljer er bevart og modernisert av LPO arkitekter i samarbeid med det internasjonale designstudioet GRECODECO, som har gjort det skreddersydde interiøret til en estetisk nytelse av de sjeldne. 

Akkurat som Oslo Lysverker i sin tid ga byen elektrisitet, skal Sommerro være en positiv kraft på Frogner. Her kan du jobbe godt, nyte godt og sove godt. Hos oss er dørene alltid åpne, vi gleder oss til å ønske deg velkommen!