Energi til byen

Sommerro er et hus for hele byen, med stuer, scener og samlingssteder for alle som vil stikke innom og soverom for alle som vil bli. Det gamle hovedkontoret til Oslo Lysverker fra 1932 har blitt til 10. etasjer med energiske opplevelser, påfyll og avkobling. Sommerro er et sted alle kan føle seg litt hjemme, og likevel langt vekk fra hverdagen.

LYS, KRAFT OG
VARME

De tre ordene som ble risset inn i elektrisitetsverkets fasade for snart 100 år siden utgjør Sommerros dna i dag: Lys, kraft og varme. Sommerro er et sosialt samlingspunkt hvor lokale og besøkende kan møtes, prate, skape og slappe av. Menneskene er Sommerro, og Sommerro skal kjennetegnes av gjestfrihet, mangfold og gode opplevelser. 

vi skal gi energi
til byen

På Sommerro kan du spise frokost i brasseriet hver dag, og få kaffen servert slik vi vet at du liker den best. Ta en oppkvikkende svømmetur i nyrestaurerte Vestkantbadet og nyte godt av vår splitter nye velvære- og treningsavdeling og invitere til jobbmøter, lunsjer eller helaftens middager i en av våre mange kafeer, barer og restauranter.

KULTUR

Med et rikt program av konserter og arrangementer byr vi på kulturelt påfyll, inspirasjon og kunnskap året gjennom – fra høytlesning og vinsmaking i Biblioteket til filmkvelder i Kinoen og konserter med morgendagens stjerner på Lysverker Scene. Alle våre saler, scener og møterom er tilgjengelig for privat utleie, perfekt for brylluper, intime selskaper eller idéverksted med jobben. 

Arkitektur

Rammen rundt Sommerros gode atmosfære er et aldri så lite klenodium på Frogner. Oslo Lysverkers funksjonalistiske art deco-bygg fra 1931 er tegnet av anerkjente Bjercke & Eliassen, med utsmykninger av billedkunstner Per Krohg og skulptør Asbjørg Borgfeldt. Originale detaljer er bevart og modernisert av LPO arkitekter i samarbeid med det internasjonale designstudioet GRECODECO, som har gjort det skreddersydde interiøret til en estetisk nytelse av de sjeldne. 

Akkurat som Oslo Lysverker i sin tid ga byen elektrisitet, skal Sommerro være en positiv kraft på Frogner. Her kan du jobbe godt, nyte godt og sove godt. Hos oss er dørene alltid åpne!

Nabolaget

På Oslos vestkant ligger idylliske Frogner, en pulserende bydel preget av sjarmerende byvillaer og flotte bygårder fra 1800-tallet. Her finner du et rikt utvalg spisesteder, gallerier og museer, som sammen med små nisjebutikker skaper et intimt og hyggelig lokalmiljø.

Sommerro ligger på Solli plass midt på Frogner, kun et steinkast fra Det kongelige slott og Slottsparken, en av hovedstadens første, store parker. Over veien ruver Nasjonalbiblioteket, og Frognerparken med Gustav Vigelands storslåtte skulpturer er kun en kort rusletur unna. I nærheten finner du også Aker brygge, hjemmet til det nye Nasjonalmuseet og en rekke butikker, gallerier og utesteder med utsikt over Oslofjorden.

Med trikk og buss like utenfor dørstokken har du enkel tilgang til alt Oslo har å by på av spisesteder, severdigheter, kulturopplevelser og grøntområder. Med Nationaltheatret stasjon som nærmeste nabo er du dessuten tett på både t-bane og tog. Herfra kan du reise innenlands eller ta flytoget til Oslo lufthavn og videre ut i verden.

Akkurat som bydelen Frogner, er Sommerro et hus med historie, særpreg og smak av storbyliv.

Hvorfor er det hakekors på porten?

Sommerro var opprinnelig hovedkontor for Oslo Lysverker, byens kommunale elektrisitetsverk, og bygget stod ferdig i 1931. Svastikaen som symbol har røtter tilbake til eldgamle kulturer 2000 år før kristus, og er brukt i hindusimen og buddismen. På begynnelsen av 1900-tallet var det blitt et vanlig symbol for strøm og elektrisitet i Sverige og Norden. Flere andre kraftverk, transformatorstasjoner og strømselskaper ble dekorert med symbolet. Totalt 30 svastikaer ble derfor også en del av designet på støpejernsportene på vei inn til Oslo Lysverkers bakgård.

Året etter bygget stod ferdig, ble hakekors-flagget innført som Tysklands nasjonalflagg. Symbolet hadde fått en helt annen politisk og moralsk betydning, som igjen førte til at flere kraftselskaper sluttet å bruke symbolet. Etter andre verdenskrig ble det diskutert hvorvidt støpejernsportene burde fjernes. Styret i Oslo Lysverker besluttet å la dem stå. Mang en forbipasserende har stilt spørsmål, men smijernsportene, i likhet med resten av bygget, er en del av Oslo-historien som vil bli bevart.